fbpx

Konstnärspresentation 24/10

Träffa konstnären Sofia Hultén. Just nu är hon aktuell med en separatutställning på Galleri Nordenhake i Stockholm. I sin konstnärspresentation som har titeln Matter is Plastic in the Face of Mind kommer hon bland annat prata om verken i utställningen. 2012 fick hon Moderna muséets vänners skulpturpris och är bosatt i Berlin.

På utställningen visas skulptur, video och fotografier i vilka faktiska, överflödiga, industriella objekt genomsyras av de oändliga möjligheterna av kvantfysik. Den oglamorösa dysterheten i övergivna kläder funna på gatan undergrävs av den uttryckslösa fars/slapstick med vilken konstnären tar sig an och omvandlar dem. Paradoxerna i science fiction upprepas i Hulténs videoperformance och omvandlade objekt. Den cirkulära och icke-linjära tid som är vanligt förekommande i skildringar av tidsresor karaktäriserar många av hennes verk. I videon Nonsequence, återskapas en följd av händelser i en planlös ordning. I en sekvens poleras ett äpple mot ett par jeans, för att sedan halvätet och tappat i smutsen, dumpas i en plastpåse.

Sofia Hultén tillbringade sina uppväxtår i skuggorna av 1980-talets lågkonjunktur i Birmingham, Storbritannien, en stad som spelat en central roll i den brittiska tillverkningsindustrin sedan den industriella revolutionen. Hulténs verk utforskar följderna av den nedlagda stordriften och återställer värdighet till eftersatta material med tydliga berättelser genom att avslöja deras dolda kapacitet i alternativa verkligheter och parallella möjligheter.

Sofa bild hemsidan